Elke grote reis begint met een eerste stap

Vertelwandeling Tabo en jij 

 

Van 12 mei tot en met 1 september j,l. organiseerden het Westfries Museum en verhalenverteller Julian Wijnstein iedere zondagmiddag de vertelwandeling ‘Tabo en Jij’. Julian Wijnstein kroop daarvoor in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz die werkte voor Adriaan van Bredehoff (1672- 1733), burgemeester van Hoorn. Met de wandeling beoogden Wijnstein en het Westfries Museum aandacht te vragen voor de West-Indische Compagnie vanuit het perspectief van de zwarte bediende Tabo Jansz.

 

Julian Wijnstein is een Hoornse verhalenverteller met Surinaamse roots die eerder betrokken was bij voorstellingen van Op Roet en historische verhalen op en rond de Halve Maen. Vanaf september speelt hij een vertelvoorstelling over de WIC op diverse locaties in Hoorn. De jas, die Wijnstein tijdens de wandelingen als Tabo droeg, is ontworpen door de bekende Hoornse couturier Sepehr Maghsoudi.

Dit kostuum zal ook in de voorstelling te zien zijn .


West-Indische Compagnie

De vertelwandeling ‘Tabo en jij’ begon en eindigde in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen kantoor.


Slavernij

Met ‘Tabo en jij’ wilden Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw de veel onbekendere geschiedenis van de West-Indische Compagnie met hun toehoorders delen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar die ook een gedeelde geschiedenis is die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian die vanuit zijn hart de dialoog aanging met zijn toehoorders. Door in de huid van Tabo te kruipen wil Wijnstein de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.


Een bijzondere wandeling

In de wandeling zaten twee bijzondere stops. Bij de Grote Kerk liet t Wijnstein zijn toehoorders kennismaken met de zogeheten boongang. Dit was een systeem waarbij burgers mochten stemmen over hun stadsbestuur. In museumhuis Bonck, naast het WIC-gebouw, kregen de wandelaars een drankje met een verhaal aangeboden.

De wandeling eindigde in het Westfries Museum. Daar vond tevens het slot van de boongang plaats.